Pstruháreň Kolačkov logo
tien

Pstruh na spôsob valentré

Zdieľať

Potrebujeme:

4 čerstvých pstruhov
1 lyžičku soli
mleté čierne korenie
3 lyžice masla
2 cibule
4 dl červeného vína
2,5 dl vývaru z rýb
2,5 dl sladkej smotany
1 lyžičku kukuričného škrobu
100 g čerstvých šampiňónov


Ako na to:
Vypitvané, žiaber zbavené pstruhy, opláchnuté v studenej vode, osolené a okorenené. Takto pripravené pstruhy sa dajú na pekáč vymastený časťou masla, ktorého dno pokrýva nadrobno nakrájaná cibuľa. Uložené pstruhy sa zalejú vývarom zmiešaným s červeným vínom a uzavrú sa alobalom. Pekáč sa vloží do rozohriatej rúry a nechá sa variť asi 10 až 12 minút. Mäkké ryby sa vyberú, stiahne sa koža, mäso sa vloží do vhodnej nádoby a uchová v teple. Víno s vývarom sa vyvarí na polovicu, pridá sa smotana, vo vode rozmiešaný škrob, dobre sa zamieša a krátko povarí. Medzitým sa na zvyšku masla podusia na štvrtky nakrájané šampiňóny.
Pstruh sa podáva s dusenou ryžou, poliaty omáčkou a obložený dusenými šampiňónmi.